Chudokrevnost a celiakie

Bohužel často před diagnostikováním celiakie dochází k projevům jiných přidružených chorob, které s celiakií mohou a nemusí souviset. Jednou z těchto chorob je chudokrevnost, která u neléčené celiakie vzniká poruchou vstřebávání železa.

Nedostatek železa je nejčastější příčinou vzniku chudokrevnosti (anémie). Železo je nepostradatelnou složkou krevního barviva, hemoglobinu. Naše tělo obsahuje cca 6 g železa a proto má náš organismus snahu železem šetřit. Železo je v tělních buňkách navázané a uložené na bílkovinu ferritin (zásobárna). V krvi se namísto potřeby železo transportuje navázané na bílkovinu transferin (transport).

Před mnoha lety jsem s totální vyčerpaností skončila na pohotovosti. Poslední kapkou, která mne dohnala až do nemocnice byla nejspíš viróza, kterou moje tělo už nebylo schopno zvládnout. Diagnóza zněla jasně „vážný stav anémie“. Doktor se mne ptal jakým způsobem se mně podařilo doplazit do nemocnice? Popravdě sama jsem nevěděla, asi touha po přežití.

Půl roku jsem doma ležela jako mrtvola a několikrát denně se krmila tabletami železa, kyseliny listové a vit.skup.B.

Samozřejmě, že tělo z tak vysokých dávek železa nebylo nadšené a moje zažívaní to zvládalo těžce, lépe řečeno nezvládalo.

Po půl roce se organismus dostal do „normální stavu“ s následujícími pravidelnými odběry krve.

Následující rok jsem absolvovala několika hodinovou operaci, která byla nejspíš spouštěčem dalších zdravotních problémů. Včetně opět snižujícího se hemoglobinu a vznikající chudokrevnosti. Bohužel suplementy železa už nepomáhaly, jakákoliv konzumace byla bez výsledku. Přistoupilo se na hematologii ke zjišťování příčin úbytku. Na základě krevních testů bylo zjištění jasné „ celiakie“. Asi po dvou měsících bezlepkové diety se mi hodnoty sami zvýšily, hurá příčina vyřešena.

Asi rok poté jsem konečně otěhotněla a samozřejmě těhotenství, porod a kojení je i pro zcela zdravou ženu obrovská zátěž. Hlavně v rámci vyčerpávání nejen hemoglobinu ale i ferritinu, jako zásoby železa v těle. Bohužel moje tělo již nebylo schopno vstřebávat suplementy železa a musela jsem hledat jiné náhrady, které by tělu dodaly co potřebuje.

Po pár vyzkoušených produktech jsem objevila FerrofortisB (od firmy Finclub plus, a.s) a ještě ve formě sirupu. Popravdě dodnes je to jediný produkt, který je schopen mi dodat železo i do zásoby. Navíc obsahuje i kyselinu listovou, vit.C a vit. Skup. B, což je ideální kombinace pro vstřebání železa. A díky obsahu bylinek je šetrný k organismu, takže nemám zažívací problémy.

Po dalším těhotenství, kojení a malých dětech, které domů neustále nosí bacily, je náročné se udržet ve formě a zcela bez problémů. Bohužel ne vždy pomůže pestrá strava, pokud je již nějaký deficit.  Jsem ráda, že existuje něco přírodního po čem mohu sáhnout a pomůže, když se hodnoty zásoby nebo hemoglobinu sníží. Pokud máte obdobný problém vřele doporučuji, produkt najdete zde: FerrofortisB

Potraviny obsahující železo:

  • – vnitřnosti ( játra,…)
  • – hovězí maso
  • – luštěniny (fazole, čočka, hrách…)
  • – čerstvé brambory, batáty, špenát, jahody
  • – plody moře
  • – dýňová semínka
  • – quinoa
  • – brokolice
  • – tofu

Pokud užíváte nějaký suplement železa je vždy potřeba doplnit i vit.C, aby došlo ke vstřebání. Dále kyselinu listovou a vit.skup B.

Které potraviny zabraňují vstřebávání železa? Udržujte dvě hodiny odstup.

  • – mléko a mléčné výrobky
  • – černý a zelený čaj, káva

Doufám, že jsem vám alespoň trochu pomohla pokud trpíte stejným problémem jako já. Doporučuji užívat suplementy jen když máte snížené hodnoty laboratorně prokázané. Pokud se chcete o FerrofotisuB dovědět více, posílám odkaz.