Pro nás celiaky je ze všeho nejhorší si na tuto dietu zvyknout, smířit se s tím, že je to napořád. Pak se naučit bezlepkově vařit a péct. Všechno je otázka času a našeho přístupu k dané situaci. Popravdě mi osobně trvalo rok než jsem se smířila s tím, že jsem celiak a další rok trvalo než jsem se naučila vařit a péct tak, aby mně jídlo alespoň trochu chutnalo.

Další věc je, že bezlepkové polotovary, směsi a mouky jsou dražší než klasické s lepkem. Pokud jste mlsouni jako já a nechcete vařit a péct dvakrát (lepkově a bezlepkově). Případně pokud vás je na bezlepkové dietě více členů v rodině, pak je dobré se zamyslet nad tím, jak udržet výdaje za bezlepkovou stravu pod kontrolou.

Zde je pár mých postřehů a vlastních zkušeností jak šetřit na bezlepkové dietě tak, aby vás to finančně nezničilo.

1. Recyklujte pečivo, které vám nechutná, nebo ztvrdlo, rozdrobilo se, apod. Nic z upečeného nevyhazujte. Tipy na další zpracování:

  • – loupáčky, vánočku, mazanec, sladké bulky použijte na skvělou žemlovkou (recept najdete v mé kuchařce Hlavní jídla, pečivo a speciality- bezlepkově)
  • – chleba, rohlíky, pletýnky, bulky můžete nakrájet na kostečky, schovat do mrazničky a použít do hrnkových a kynutých knedlíků. Nebo přidat do houskového chleba z pekárny
  • – chleba, rohlíky, pletýnky a bulky můžete nakrájet na plátky a zapéct s vajíčkem, šunkou a sýrem v troubě, nebo obalit ve vajíčku
  • – veškeré slané pečivo můžete osušit v sušičce a pomlet na strouhanku
  • – sušenky, piškoty, drobné linecké cukroví když se rozdrobí, nebo nepovede dle vašich představ můžete použít na výborný cheesecake (stačí rozemlet, přidat máslo, rozmixované ořechy a máte základ korpusu)
  • – sušenky, piškoty, drobné linecké cukroví můžete použít do náplně v košíčkách ( recept najdete v mé kuchařce Tradiční sladké pečení- bezlepkově)
  • – ze zbylé uvařené rýže připravíte buď skvělý rýžový knedlík, nebo rýžový nákyp s ovocem, případně rizoto (recepty najdete v mé kuchařce Hlavní jídla, pečivo a speciality)
  • – ze zbylých uvařených brambor můžete druhý den připravit skvělé bramborové pekáčky, nebo zapečenou rychlovku na smetaně (opět recepty v kuchařce Hlavní jídla, pečivo a speciality)

2. Když máte čas a chuť, vyrobte si domácí těstoviny, vyjdou vás levněji o téměř jak polovinu oproti kupovaným. Jediné co k tomu potřebujete je bezlepková směs, vajíčka a voda. Pak ideální elektrický, případně ruční nástavec na tvarování těstovin.

3. Naučte se péct si bezlepkové pečivo doma, chvilku trvá než natrénujete, ale ten čas a chuť čerstvého pečiva se vám určitě vyplatí. Navíc vás pečivo vyjde oproti kupovanému podstatně levněji. I Vaše tělo Vám poděkuje, že ho nekrmíte pečivem plné konzervantů a stabilizátorů, které vydrží měsíce. Pravidelně pořádám kurzy pečení a kváskování bez lepku a dalších alergenů, nejen, že se naučíte péct skvělé pečivo, ale také se dovíte triky a tipy při pečení a ušetříte spoustu peněz. Kurzy najdete zde: https://bezlepkove.com/category/bezlepkove-kurzy/

4. Využívejte akce a slevy na bezlepkové směsi a výrobky.

5. Používejte na vaření a při pečení co nejvíce přirozeně bezlepkové suroviny. (pohanka, jáhly, rýže, kukuřice, brambory, batáty, čirok, luštěniny, ovoce, quinoa, atd…)

6. Upečené pečivo, zákusky, cukroví, knedlíky, buchty, atd.. zamrazujte pokud víte, že je do dvou až tří dní nesníte. Máte tak jistotu, že se vám nezkazí. Pak stačí dle druhu buď nechat volně povolit (sušenky, dorty, zákusky,…), nebo na pár vteřin ohřát v mikrovlnce ( kynuté pečivo – bude jako vytažené z trouby), nebo ohřát na toustovači, příp. nad párou ( knedlíky, šulánky,..).

7. Využívejte příspěvky od pojišťovny na své děti celiaky do 26 let. Zjistěte si zda pojišťovna, u které jste registrovaní proplácí na bezlepkovou dietu. Posílám odkaz na VZP, která tuto možnost nabízí.