Moji sledující a přátelé bezlepku,

Rekapitulují svoji bezlepkovou cestu a mam par věci o kterých nevíte a nadešel čas Vám je říct.

Jako by to bylo včera, můj mladší syn měl 3 měsíce a starší tři roky. Většina žen se v této době věnuje naplno svým dětem a rodině. Já nevstávala v noci k synovi na kojení, ten spával a budil mě asi jen dvakrát za noc. Starší mě jako miminko natrénoval na každou hodinu vstávání, nebyl a není spící dítě.

Tudíž jsem měla čas vstávat po nocích k počítači a přepisovat svoje recepty, které jsem měla vyladěné do bzl podoboby, v myšlence že budu mít vše pohromadě v jedné kuchařce pro sebe.

V procesu zjišťování jak to udělat, abych měla bzl kuchařku pro sebe a nakonec i pro pár známých bylo ” udělej si sama”.

Navíc, jediné co jsem věděla bylo, že nechci prodat za pár kaček svoje autorská práva nakladatelství. Ztratila bych úplnou kontrolu nad recepty, prodejní cena by byla příliš vysoká a mnoho dalších faktorů o kterých jsem věděla, že takto ne.

Postupně jsem zjistila, že abych se dostala na dobrou cenu pro Vás, budu muset kuchařek udělat víc, několik tisíc výtisků.

Neměla jsem tušení jak funguje nakladatelství, co všechno to obnáší, jak se fotí do kuchařek, kolikrát se musí dělat korektury, o grafice, o sociálních sítích, o propagaci, o distribuci, a kolik úsilí budu muset vydat k celému uskutečnění, než budu mít kuchařku v ruce.

Díky bohu, že jsem to nevěděla 🙈

Splnila jsem podmínky pro nakladatele vycházející jednak ze zákona a jednak z České národní knihovny a založila nakladatelství. Začala se učit fotit, učila se po nocích programovat, abych si zvládla rozjet web a eshop, začala fungovat na sociálních sítích, a hledala dobrého partnera pro tisk.

Měla jsem strach, neprofesionální tištěná kuchařka, a ještě v tak obrovském vydání. Téměř dělaná na koleni, ale s plně funkčními recepty s přesným popisem a uvedením druhu bzl mouky, což bylo pro mě prvořadé.

Nechávala jsem tisknout několik tisíc výtisků za více jak čtvrt milionu korun, které jsem investovala ze svého. Až nyní vidím jak moc jsem riskovala nejen finančně, ale časově napříč svojí rodinou.

Tenkrát jsem přišla za svým manželem a řekla, že mám strach, co budu dělat s takovým množstvím kuchařek, když o ně nebude zájem?

Chytl mě kolem ramen a řekl: že to nejhorší co se stane, bude, že tím budeme několik let topit.

Chtěla bych Vám všem moc poděkovat, že se tak nestalo a s prvním a druhým dílem kuchařek už nezatopim😍 všech několik tisíc je prodaných. Mám skladem kolem deseti kuchařek prvního dílu a kolem 30 ks druhého dílu.

Vzhledem k Vašemu zájmu, za který neskutečně děkuji, jsem každý rok vydala jednu, víte kolik bylo obav? Každý rok jsem si pokládala tu stejnou otázku. Prostě jsem blázen, který se zamiloval do toho co dělá.

S každou další kuchařkou jsem už věděla jak na to, ale věřte, že ten strach a obavy tam jsou pokaždé.

Protože v první kuchařce je hodně receptu pravidelně používaných a jedná se o základní recepty, budu vydávat na podzim 6 kuchařku, která bude částečně nahrazovat tu první, která už v prodeji nebude.

Přikládám fotku z mého prvního rozhovoru do knihy.cz o mé první kuchařce.

Moje první pozvání do Českého rozhlasu v Hradci Králové a moje první větší focení nejen do kuchařek se syny.

Děkuji za to, že Vaše motivace je tak velká. A díky vašemu zájmu dělám co mě baví.

P.s: posledních deset kuchařek mám ještě u sebe. https://bezlepkove.com/e-shop/

www.bezlepkove.com