Vánoční pečící maratón

 

Většina z nás si představuje vánoční svátky jako období pohody, klidu se spoustou jídla a cukroví.

Bohužel, ne vždy přípravy na vánoční svátky provází klid a pohoda. Převážně až do štědrovečerní večeře jsou to dny plné stresu, vaření, pečení a úklidu.

Celou už tak vypjatou situaci zhoršuje stav, když je někdo z nás, nebo nahlášená návštěva na bezlepkové dietě.

Sama si moc dobře pamatuji začátky na bezlepkové dietě a blížící se vánoční svátky. Kdy začínjící bezlepkář o bezlepkovém pečení ještě moc neví a je ve fázi učení se.

Provedu vás jednotlivými kroky, které vám ulehčí celý pečící maratón ještě před svátky. Není nic horšího, než celiak ve stresu s pocitem beznaděje a závistí nad ostatními, kteří se během svátků mohou cpát čím chtějí.

  • ) Před samotnou přípravou bezlepkové stravy pro sebe, nebo pro návštěvu vždy předcházejte nežádoucí kontaminace, vždy si musíme dávat velký pozor, aby se lepek nedostal do bezlepkové stravy. Je třeba mít řádně očištěné prkýnko, vál, formičky, ostatní náčiní na pečení, ruce, apod. Nikdy nezpracováváme zároveň lepková a bezlepková těsta. I malinké množství drobečků nebo lepkové mouky způsobí celiakovi, nebo alergikovi veliké problémy. Nikdo z nás nechce, aby návštěvě nebo nám bylo zle.
  • ) U lineckých, máslových, sádlových a jiných těst na cukroví je vhodné použít hutnější druh bezlepkových moučných směsí, ke kterým můžeme přidávat v menším poměru i jednodruhové mouky. Tyto směsi by měli obsahovat nějaká pojiva ( xantan gumu, guar gumu..), aby těsto drželo pohromadě a nedrobilo se. Nebo směsi, která jsou přímo určena na cukroví.
  • ) Když pečete bezlepkové cukroví, je ideální používat ztuhlé tuky z chladničky, která zpracováváme dokud jsou ztuhlé. Po zpracování je opět vhodné těsto vložit na odležení do lednice. Pak ihned zpracováváme (vykrajujeme, tvarujeme, atd.). Cukroví je dobré, aby bylo silnější (minimálně 4mm), u některých druhů i 0,5cm. Nebude tolik křehké a bude se s ním lépe pracovat (slepovat, promazávat,..)
  • ) Z trouby vytahujeme cukroví světlé, ale upečené, nenecháváme ztmavnout a necháme na plechu vychladnout. Pak teprve s cukrovím manipulujeme.
  • ) V případě, že vám některé cukroví nechutná, nebo se nepovede, není důvod ho vyhazovat. Z rozdrobeného cukroví připravíte výborný cheesecake, stačí přidat tuk, pomleté ořechy, promíchat, vyložit tím dortovou formu a nechat cca 7 minut zapéct. Máte tak připravený korpus na cheesecake, pak jen připravíte náplň (tvarohovou, ovocnou, atd.) a dobrota je na světě. Nebo místo dortíku můžete nepovedené cukroví přidat do náplně v košíčkách.
  • ) Veškeré cukroví můžeme v klidu a pohodě po chvilkách péct již dva měsíce před svátky. Po upečení všechno cukroví vložíme do uzavíratelných misek a dáváme do mrazničky. Můžeme mrazit již promazané nebo suché a pak dle potřeby promazat. Pak vytahujeme množství, které ten den sníme a na které máme chuť. Cukroví je během půl hodiny povolené ke konzumaci. Máme tak jistotu, že cukroví není plesnivé, či jinak znehodnocené a nic nevyhodíme. Navíc si ušetříme před svátky spoustu času, energie a nervů.
  • ) V případě přípravy kynutých těst (vánočky, veky, rohlíky, atd.) je dobré se držet již ověřeného bezlepkového receptu. U přípravy bezlepkového pečiva nestačí nahradit a vybrat správnou mouku, upravují se i veškeré poměry tekutin a sypkých směsí. Kynutá bezlepková těsta mají svoje postupy přípravy, např. nadlehčení těsta, zapařování v troubě, pečení, apod.

 

Když budeme připravovat bezlepková jídla pro návštěvu, která musí bezlepkovou dietu držet v rámci celiakie, nebo alergie na lepek nebo pšenici, je třeba zjistit zda dotyčná osoba nemá ještě další intolerance, nebo alergie.

Například u alergie je potřeba se vyhnout i deproteinovanému pšeničnému škrobu, který může být v některých bezlepkových směsích, nebo již hotových pokrmech. Vždy je potřeba číst složení nebo si složení vyžádat u obsluhy.

Mezi nejběžnější intolerance patří intolerance laktózy (mléčného cukru), v tomto případě lze mléčné výrobky s laktózou, včetně másla nahradit bezlaktózovými výrobky, které jsou běžně v obchodech v prodeji. Pokud někdo trpí Histaminovou intolerancí, kdy už se jedná o intoleranci (nesnášenlivost) více potravin, je ideální, aby si jídlo návštěva vzala s sebou. Nebo přesně určila co může a nemůže a jak to má být přesně připraveno.

Další častou alergií je alergie na bílkovinu kravského mléka, v tomto případě je potřeba veškeré mléčné výrobky nahradit rostlinnými (např: kokosové mléko, rýžové, mandlové, sójové, tofu, atd.)

Dalšími alergeny jsou vejce, ořechy, sója, ryby a mořské plody.

 

My všichni chceme prožít svátky v klidu, pohodě a zdraví. Chceme, aby se k nám naši přátelé s radostí vraceli.

Přeji vám pohodové svátky, sváteční stůl plný dobrot a do nového roku 2019 pevné zdraví bez komplikací. A také spokojená bříška naplněná dobrotami.