RECENZE

Mlýnek na mák, obiloviny a luštěniny od firmy Kenwood KAX941PL + video na konci článku

Vždy, když jsem sháněla nějakého pomocníka do kuchyně vyhrály spotřebiče od firmy Kenwood. Od tohoto výrobce doma používám domácí pekárnu BM 450, kterou mám již 8 let a jsem s ní spokojena. A také je v denním zápřahu světová jednička mezi kuchyňskými roboty Cooking Chef, který mi denně šetří čas, práci, námahu a prostor v kuchyni.

Proto jsem byla zvědavá, zda si u mne získá svoje místo od firmy Kenwood i mlýnek na obiloviny, mák a luštěniny.

 

Denně bezlepkově vařím a peču. Byla jsem zvědavá jak si mlýnek poradí s pomletím pohanky, čočky, rýže, jáhel, mákem, apod.

Jsem náročný a mlsný strávník, mám ráda, když je mouka velice jemná, čerstvá a voňavá. Pak i kvásek a výsledné pečivo získá svoji nezaměnitelnou a jedinečnou chuť a vůni.

Tento mlýnek je určen na nasazení přímo na nejnovější modely Kenwood Chef (řady KVC a KVL), lze nasadit i na kuchyňské roboty Kmix (řada KMX)

 

Recenze:

Když jsem uviděla plastový mlýnek, trochu jsem znejistěla a říkala si to nemůže pomlet luštěniny a obiloviny, jak dlouho asi vydrží?

Pak jsem se blíže podívala, prostudovala, vyzkoušela a pomlela vše co jsem doma našla možné k pomletí. Samozřejmě z čerstvě namleté mouky ihned udělala palačinky, zadělala kvásek, upekla chleba, veku a použila jako zásmažku do polévky.

 

Posílám postřehy:

  • – vnitřní mlýnek je z odolného kovu, takže mě přestalo vadit, že tělo mlýnku je z plastu
  • – umele až 200g za minutu, nestíhala jsem dosypávat
  • – plnící nádoba pojme až 750g
  • – má regulátor hrubosti mletí (od 1- 4 stupně)
  • – nastavení hrubosti je plynulé
  • – větší luštěniny je dobré pomlet nejprve na hrubším stupni a podruhé na jemnějším stupni
  • – velice jednoduše se přidělává k robotu
  • – v mlýnku jsem pomlela mák, pohanku, červenou čočku, hnědou čočku, cizrnu, veškeré druhy rýže, jáhly, hrubou kukuřičnou strouhanku, po pomletí byla krásně jemná, kokos, těch surovin ze kterých jde udělat bezlepková mouka je spousta.
  • – mlýnek je schopen pomlet i obiloviny pro lidi, kteří mohou lepek ( neloupaný ječmen, žito, pšenici, oves,..)
  • – malá hlučnost při mletí mě příjemně překvapila, čekala jsem větší hluk
  • – mlýnek po mletí stačilo očistit štětečkem

Alespoň část čerstvě pomleté mouky jako doplnění ke směsi udělá v pečivu svoje, krásně voní, příjemně chutná a hlavně máte jistotu, že v mouce není plíseň, prach, a že je 100% bezlepková bez stopového množství. Je samozřejmě dobré si luštěniny i rýži přebrat než je vložíte do mlýnku, přeci jenom se občas objeví nějaký kamínek, nebo zrnko něčeho lepkového. Navíc nákup pohanky, jáhel, čočky, kokosu atd. je levnější než když si koupíte již pomletou mouku z těchto surovin. U mne doma je již mlýnek denně v provozu.

 

Posílám krátké video z příběhu mletí cizrny

Více informací na:

 

 

https://www.kenwoodworld.com/cs-cz/vsechny-produkty/kenwood-kuchynske-roboty/prislusenstvi-pro-modely-chef-a-major/grinding-mill-kax941pl-aw20010008