Nudle a špagety

  • ) Ruční příprava a výroba

Na vále ze všech surovin vypracujeme hutné těsto. Těsto je ze začátku hodně tuhé a těžko se spojuje. Je třeba se nenechat odradit, jelikož následně začne pružit, nelepí se a nedrobí.

Je to známka, že je připravené na další postup a zpracování.

Těsto rozválíme na vále válečkem, ideálně keramickým (kamenným), rovnoměrně svoji váhou těsto rozválí, nelepí se a navíc máte jistotu, že nebude v sobě ukrývat stopy lepku jako dřevěný váleček. Dřevěný váleček totiž nikdy zcela nevymyjete. Případně můžete na těsto použít mikroténový sáček, přes který vyválíte těsto. Vyválíme na 3mm tenký plát.

Takto vyválený plát rozřízneme na několik obdélníků, aby se nám vešly do ručního nástavce na ploché těstoviny (cca 8-10cm široký obdélník), čím delší tím lepší. Ihned nudle, nebo špagety z nástavce oddělujeme a vkládáme na sušící pláty od sušičky a sušíme, aby se nám neslepily.

 

 

  • ) Příprava těsta za pomoci kuchyňského robotu a elektrického nástavce na těstoviny

Tato výroba těstovin je nejvíce jednoduchá a téměř nenáročná. Veškeré ingredience vložíme do mísy od robotu a připevníme hák na kynutá těsta, který si s tímto tuhým těstem snadno poradí bez vaší asistence. Já používám kuchyňský robot cooking chef od Kenwood a musím říct, že si s těstem skvěle poradil. Ze začátku budete mít pocit, že se těsto nikdy nespojí, dejte hnětení čas. Těsto musí být téměř gumové a nelepivé, aby se vám nerozpadlo při tvarování na nástavci.

Poté ho vložte na vál a mírně rozválejte, nemusíte na tenký plát jako při ruční přípravě. Opět rozřízněte na obdélníčky, tentokrát o šíři max. 5cm. Použijte nejprve elektrický nástavec na lazaně, těsto rozválí bez vaší námahy. Já použila elektrický nástavec na těstoviny od Kenwood, který vám je schopen zajistit tlouštku těsta od 0,6 – 4,8mm. Těsto vložíme do nástavce na lazaně a nastavíme si nejtenčí stupeň. Tento nástavec vám obdélníkový plát rovnoměrně rozválí. Pak tento rozválený plát vložíme na nástavec na nudle nebo špagety, nastavíme si tloušťku, kterou potřebujeme. Ihned nudle, nebo špagety z nástavce oddělujeme a vkládáme na sušící pláty od sušičky a sušíme, aby se nám neslepily.

Sušení

Mám vyzkoušeno, že usušené nudle ze sušičky vydrží nejdéle, i několik týdnů. Já používám sušičku na ovoce s pevnými pláty na sušení.

Po usušení vkládám do uzavíratelných krabiček. Sušit můžete i v troubě, nebo volně položené na pečícím papíře na lince. Nejsou ale tak trvanlivé, jelikož se při sušení do těsta dostává určitá vlhkost.

Údržba:

Nástavce na výrobu nudlí a špaget ( ruční i elektrický) stačí po oschnutí očistit štětečkem, nebo kartáčkem.

Vaření

Těstoviny vařím ve vodě, do které nasypu špetku soli a kápnu olej, aby se neslepily. Vařím je zvlášť a do polévky si každý přidá dle chuti a potřeby. Druhý den do hrnce s těstovinami naliji vařící vodu a pár minut nechám takto ohřát, vodu scedím a nudle jsou jako právě uvařené.

 

Domácí bezlepkové nudle – recept

Extra rychlé a jednoduché.

5 ks vajec

500 g bezlepkové směsi Jizerka (možné použití zlaté i zelené), nebo je také výborná bezlepková směs od Nutrifree Mix per pasta

50 ml teplé vody

špetka soli

 

Ze všech ingrediencí na vále vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na 3 mm tenký plát. Já používám kamenný váleček, těsto se na něj nelepí a svou váhou krásně a jednoduše rozválí těsto, které následně rozkrojíme na tři díly, aby se nám vešly do ručního strojku na nudle. Opatrně nudle odděláváme ze strojku, aby se nám neslepily a vkládáme na sušicí pevné pláty ze sušičky ovoce. Suším na stupeň 2 asi 120 minut. Poté vkládám do uzavíratelné krabičky, takto vysušené vydrží až 3 měsíce. Pokud sušíme volně na vzduchu, trvanlivost je podstatně kratší. Sušička je jistota, která se na nudle vyplatí.

 

Příprava + protlačování strojkem: cca 15 minut

Sušení v sušičce: cca 120 minut (sušení na vzduchu cca 2 dny)