Základy bezlepkové diety – jak uchovávat a skladovat bezlepkové pečivo

Zde máte odkaz na celé živé vysílání s ukázkou

Bezlepkové polotovary, pečivo, směsi, mouky jsou podstatně dražší než klasické s lepkem.

Proto je potřeba správně a šetrně přistupovat především k jejich skladování a uchovávání.

Navíc pokud máte domácnost lepkovou i bezlepkovou, tak i v tomto případě je třeba myslet na správné skladování a oddělení nebalených produktů s lepkem a bez lepku, aby nedošlo ke kontaminaci.

Nemusíte se omezovat tím, že si upečete pouze poloviční dávku pečiva s tím, že to nesníte a pak jste ve stresu, že to vyhodíte, protože to oschne, zplesniví, ztvrdne. A v závěru už ztrácíte chuť si cokoli upéct, protože to po dvou dnech skončí v koši. Neomezujte se, jen se naučte správně potraviny uchovávat.

Pro vás, kteří dokonce neradi pečete a vaříte, doporučuji si upéct rovnou dva chleby, dvojité dávky pečiva, vymezit si jeden den a pak mít měsíc klid od bezlepkového pečení, pokud se samozřejmě stravujete v rodině sami bez lepku. Pokud je vás v rodině více na bezlepkové dietě, tak se častému pečení a vaření nevyhnete, ale i tak se dá nějaký den ušetřit díky jednorázovému většímu množství upečení.

Vše co upeču si rozdělím na množství, které vím, že cca do třech dní sním a to správně uchovám. Zbytek naporcuji (chleby na plátky, rohlíky, buchty, cukroví, koláče,….) vložím do dobře uzavíratelných krabiček a vložím do mrazničky. Pak vytahuji dle aktuální okamžité spotřebě, veškerá kynutá pečiva dávám na pár vteřinek do mikrovlnky, budou jako právě upečené.

Cukroví, bábovky, řezy, stačí vytáhnout a za půl hodinky můžete jíst.

Všechno vkládám do mrazničky až je řádně vychladlé a ještě tentýž den po upečení.

Pozor, aby krabičky byly dobře uzavřené, pak by se mohlo stát, že se vám pečivo bude drobit, nebo mít bílý povrch od omrznutí.

Pokud potřebuji chystat krajíc chleba, nebo pletýnku, rohlík na svačinu do školy, práce na ráno, tak večer vytáhnu a nechám v krabičce povolit do rána. Pokud konzumuji ještě ráno před odchodem tak vytahuji ráno a rozmrazuji v mikrovlnce a ihned konzumuji, stejně tak koláče, frgále, buchty,…

Pokud je vysoká teplota (léto) tak buchty, které jsou s náplní a vím, že budu konzumovat ještě druhý, nebo třetí den, tak vkládám v krabičkách do lednice.

Pečiva sladká i slaná (chleby, rohlíky, buchty, koláče, pletýnky, bulky,…) musíte také správně uchovávat, aby se dala ještě třetí den bez problémů (oschnutí, zplesnivění, drobení) konzumovat.

Často se doporučovalo uchovávat pečivo v utěrce zabalené, po upečení a na pomalé zchladnutí je to ideální, ale ne na uchování do dalšího dne nebo dnů. Pečivo v utěrkách krásně dýchá a neplesniví. Ale bohužel v nich velmi rychle vysychá, tvrdne a okorá. Takže bez igelitového sáčku bude tvrdé a vyhodí se. Pokud v utěrce putuje „zase“ do igelitového pytlíku, je velká pravděpodobnost, že zplesniví. Je těžké vytvořit obal, ve kterém nebude pečivo plesnivět jako v igelitu a vysychat jako v utěrce.

Objevila jsem wrapáčky, ve kterých nejenže pečivo déle vydrží, ale také šetří životní prostředí a navíc podporuji českého výrobce, který našel kompromis mezi utěrkou a igelitovým pytlíkem.

Pytlíky šijí ve třech velikostech, dále na kulatý chleba a na bagetu. Materiál je z kvalitních látek od českého výrobce a ušitý českými švadlenkami. Firma Wrapup dokáže ušít a natisknout wrapáčky na zakázku dle potřeby pekařek a pekařů.

Pytlík se skládá z dvouvrstvého obalu, vnější bavlny, která je dobře pratelná v jemné mýdlové vodě bez parfemace a s možností žehlení do 200C. A vnitřního speciálního obalu, který je tvořen polyuretanem (není PVC, neobsahuje ftaláty ani olovo a vnitřní textilie je atestována SZÚ pro uchovávání pečiva), který se využívá i ve zdravotnictví, navíc ve speciální úpravě s protiplísňovou odolností. Tento vnitřní obal stačí otřít vlhkým čistým hadříkem, nebo v mírně teplé vodě přemáchnout a nechat volně oschnout.

Pro Vás, kteří si chcete wrapáček pořídit mám na omezený čas slevový kod (BEZLEPKOVE), který zadáte k objednávce přímo na stránce výrobce ww.Wrapup.cz

Více informací na: www.Wrapup.cz